A Mars téri épületben február közepén kezdődött a zárkák felújítása. A Csillagban 120 matuzsálemkorú, fából készült zárkaajtót cserélnek újakra, ezzel párhuzamosan a zárkabelsők is megújulnak.

Fotó: Bozó Bea

Február elején húsz fogvatartottat szállítottak más intézetekbe, így ideiglenesen szabaddá vált a munkaterület a külső vállalkozások számára. Először a börtön harmadik emeletén egy elzárt folyosószárnyon kezdték meg a munkát a külső vállalkozások szakemberei.

Fotó: Bozó BeaKivésték a régi ajtók tokját a falból és új fémajtókat szeretnek a helyükre. A zárkákban kicserétélték az elektromos vezetékeket, az eddigi alumínium helyett a szabványos vörösrézre, a falba vésték a zárkaajtó mögött lévő fűtéscsöveket, és kimeszelték a fogvatartottak lakóhelyét. A felújítási munkákban elítéltek is segédkeztek.

Fotó: Bozó Bea
Egy folyosórészt két hét alatt újítottak fel, ha ez kész, ide visszaköltöztetik a fogvatartottakat. Tamás Zsolt bv. alezredes, gazdasági osztályvezető-helyettes elmondta, hogy a beruházást a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága finanszírozta.

Fotó: Bozó Bea

A fémből készült zárkaajtók készítésében fogvatartottak is közreműködtek, hiszen a robosztus biztonsági ajtókat a Duna-Mix Kft. gyártotta.