Fogvatartottak alkotásaiból nyílt kiállítás “Kilépő" címmel november 2-án a Budapest Art Brut Galériában. A bemutatott képzőművészeti alkotásokat a Budapesti Fegyház és Börtön mellett a sopronkőhidai, a szegedi és váci bv. intézetek elítéltjei készítették.

A kiállítási anyag a bv. intézetekben folytatott művészetterápiás tevékenység bemutatása mellett feltárja, milyen szimbólumokkal operálnak a fogvatartottak, ha a gondolataikat és  érzéseiket egy műalkotásban fogalmazzák meg. A galéria fenntartásában közreműködő Moravcsik Alapítvány közleménye szerint a börtönbeli alkotások a társadalom struktúrájáról is árulkodnak, „megmutatják a büntető igazságszolgáltatás hátulütőit, a hétköznapi ember jellemzően a média által befolyásolt börtönkonstrukciójára adott válaszait”.

Forrás: www.artbrut.hu

Az art brut szó szerint nyers, durva, csiszolatlan művészetet jelent, a  pszichiátriai betegséggel élők, a perifériára szorult ismeretlenek, naivak, fogvatartottak, gyermekek és részben a "primitívek" képzőművészeti munkáinak összefoglalására használt kifejezés.

A „Kilépő” című kiállítás november 25-ig látható a Budapest Art Brut Galériában (1082 Budapest, Üllői út 60-62.)

További információ: 

http://artbrut.hu/

www.moravcsikalapitvany.hu