Hírek

2018. május 4. 11:50

A környezeti nevelést támogattuk

Korábban bérmunkában, fogvatartottak által gyártott odúk és madáretetők mintadarabjait adományozta a Nostra Kft. a szobi Fekete István Általános Iskola tanulóközösségének. Az iskola névadójának szellemében – a természet és a madarak védelmében - fognak majd ezek kikerülni az udvar fáira illetve a tél közeledtével a tantermek ablakpárkányaira.

2018. április 13. 11:58

Ünneplés és megemlékezés versmondással

A fogvatartottak alap- és középfokú oktatását szervező és végző Pannon Oktatási Központ szervezésében idén 21 fogvatartott verselt a költészet napján. A társadalomba való visszailleszkedéshez a munkáltatás mellett az oktatás, illetve az ehhez hasonló figyelmet és fegyelmet fejlesztő programok is elengedhetetlenül szükségesek.

2018. március 6. 11:08

Regionális asztalitenisz-bajnokságot szerveztünk

A Büntetés-végrehajtási Szervezet számára fontos, hogy személyi állományának tagjai fittek legyenek, állóképességük megfelelő legyen, sőt fizikai teljesítményüket megtartsák, fokozzák. Ennek érdekében a Szervezet évről évre sporteseményeket szervez. Az országos asztalitenisz-bajnokság területi fordulóját idén Márianosztrán, március 6-án rendeztük meg.

2018. február 20. 11:52

Fejlesztő, szabadulásra felkészítő foglalkozások fogvatartottaknak

A szabadságvesztés-büntetésüket töltő fogvatartottak – bár jogszabályban meghatározott módon tarthatnak kapcsolatot a külvilággal – jelentős társadalmi lemaradással szabadulnak majd. Gyorsan változó világunkban a társadalmi életből hosszú évekre kimaradó embereket nehéz felkészíteni arra, mi várja kint őket a rács túloldalán. Szerencsére a Váltó-Sáv Alapítvány kollégái folyamatosan segítségünkre vannak ebben.

2018. január 15. 11:29

Folyamatos állagmegóvás, felújítás fogvatartottak munkáltatásával

A múlt év decemberében befejeződtek a betervezett zárkafelújítási, -korszerűsítési munkálatok, de továbbra is van mit tenniük az erre a munkára beosztott fogvatartotti csoportoknak. Egyes részlegeken az ódon épület folyosói újulnak meg, van ahol pedig reintegrációs tiszti iroda kap új, hivatali ügyintézéshez méltó belsőt.

2017. december 25. 19:32

A börtön lakói készítettek karácsonyi ajándékot a sérülteknek és az időseknek

A Márianosztrai Fegyház és Börtön és a fogvatartottakat foglalkoztató Nostra Kft. rabmunkával előállított adományokat adott át csütörtökön a szobi kistérség több szociális intézményének. Ipolytölgyesen a Szent Erzsébet Otthont, Szobon pedig az idősek otthona lakóit lepték meg karácsonyi ajándékokkal.

2017. december 12. 8:33

Kész fantázia

A fenti címmel jelent meg a közelmúltban a Márianosztrai Fegyház és Börtön pszichológusa, Csonka Balázs új könyve. Az írás ugyan nem a börtön világát, a szakember börtönben szerzett tapasztalatait mutatja be, de a személyi állomány tagjai szívesen hallgatták meg a szexuálpszichológus szerző kolléga rögtönzött könyvajánlóját.

2017. december 8. 9:21

Tél, hó, Mikulás

A személyi állomány gyermekeit az intézetben is meglátogatta a Mikulás. Könnyű dolga volt, hiszen december elején az első hó is megérkezett Márianosztrára.

2017. november 1. 16:59

Temetőt takarítottak a fogvatartottak

Egész évben takarítják a rabok a temetőket: önkéntes alapon, díjazás nélküli jóvátételi programok keretében évente több százan, több ezer munkaórát dolgoznak országszerte, hogy a hozzátartozók és a kegyeletüket leróni vágyók méltó körülmények között emlékezhessenek meg szeretteikről halottak napján. Márianosztrán ez a munka azért különleges, mert az elítéltek több évtizeddel ezelőtti sorstársaik sírhelyét teszik rendbe.

2017. október 2. 17:05

Egészségnapot tartottunk kollégáink számára

Hagyományainkhoz híven idén is rendeztünk kollégáink számára egészségnapot, ahol többek között az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a megelőzés fontossága is szerepet kapott.