„Szemünk Fénye” jóvátételi program valósult meg a Jász-Nagykun–Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben május 24-én.

A programot megelőzően Horváth Ákos bv. ezredes, bv. tanácsos körbevezette a kórház képviselőit az egészségügyi részlegen, a betegszobákban, fertőző-elkülönítő zárkákban, illetve az intézet ápolóhelyiségében, ahonnan rövid tapasztalatcsere után érkeztek a jóvátételi program helyszínéül szolgáló közösségi terembe.

Forrás: Intézet

Forrás: Intézet

A programot Ványi László bv. alezredes megbízott büntetés-végrehajtási osztályvezető nyitotta meg, aki ismertette a jóvátételi programok jelentőségét, célját és szükségességét, majd Dr. Lippai Norbert a Hetényi Géza Kórház igazgatója mondta el köszöntő beszédét, és fejezte ki köszönetét a kórház gyermekosztályán tartózkodó gyermekek nevében.

Forrás: Intézet

A felkészítő munkatársak a resztoratív foglalkozások során a programnak kettős célt tűztek ki. Egyrészről a fogvatartottak, az általuk elkövetett bűncselekmény miatti megbánásuk kimutatásaként, saját kézzel készítsenek konstrukciós játékokat a Hetényi Géza Kórház Csecsemő-és Gyermekosztályán fekvő kis betegeknek,így készítettek a férfi elítéltek fa építőkockákat, a női fogvatartottak pedig kis polipokat horgoltak nagy szeretettel.

Forrás: Intézet

Másrészről a helyi közösség érzékenyítését, a szabadulók társadalmi visszailleszkedésének megkönnyítését célozták meg a program megvalósításában résztvevő munkatársak oly módon, hogy egy kórházi medikát kértek fel ismeretterjesztő előadás megtartására. A női fogvatartottak, valamint az érdeklőd elítéltek megismerték a kötelező oltások fontosságát a gyermekbetegségek kialakulásának megelőzése érdekében. A kórházzal létrejött eseti megállapodás lehetőséget biztosított arra, hogy a fogvatartottak reintegrációs törekvéseinek helyet adjon, és csökkentse a szabadultakkal szembeni előítéleteket.

Forrás: Intézet

Forrás : Intézet

A program zárásaként a fogvatartottak átadták ajándékjátékaikat a kórház képviselőinek, igazgatójának, illetve rajtuk keresztül a gyermekosztály kis betegeinek.