A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
2024. március 5-e és 7-e között rendezték meg a SIRHA Budapest szakkiállításon a Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyen a BV Agglomeráció 2. csapata az „EZÜST fokozatot” nyerte el.
A csapat tagjai között intézetünk részéről Majdán Bálint bv.zászlós vett részt a versenyen és tette hozzá szakmai tudását az elért eredményhez.
Bálint elmesélte, hogy hogyan is került a csapatba és hogyan alakult az egész verseny.
Korábban a székesfehérvári objektumunk konyháját ellenőrizte a NÉBIH, amikor is Bálint kapott az ellenőrzést végzőktől egy KÖSZÖV-ös könyvet mely a 2021-2022-es versenyről szólt. Bálint érdeklődését nagyon felkeltette a verseny és egy évvel később kapott egy telefonhívást Néderné Patus Mónika bv. alezredes asszonytól, aki tájékoztatta, hogy benevezésre kerültek az agglomerációk a szakácsversenyre és meg kell jelennie a nyitórendezvényen, a Metro Akadémián. Így vette kezdetét a verseny…
Az elődöntőn a csapat még csak 3 főből állt, de az elődöntőt követően 4 főre bővültek. Bálint elmondása alapján gyorsan alkalmazkodtak egymáshoz, hiszen mindannyian jártasak a konyha világában. A csapat mentora Zsolnai Gábor volt, aki nagy segítséget nyújtott a fiúknak az ételek finomításában.
Bálint az elődöntőn főzött először versenyhelyzetben, de fejben az volt benne, hogy 2000 óta konyhán dolgozik, 4 alkalommal lefőzték a menüsort, csak nem lesz nagy kudarc és ha már csak egy valakit megelőznek a csapatok közül, akkor már nyertek. Egy csapat helyett többet sikerült megelőzniük, így a 11. helyen végeztek és ezzel bekerültek az döntőbe.
A döntőn második csapatként főztek, ekkor már az első csapat bepakolt és akkor döbbentek rá, hogy profik között fognak főzni. A verseny eredménye alapján ők is profik, hiszen II. helyezést értek el a versenyen.
A csapat a meghatározott elvárások alapján az alábbi menüt állította össze:
Előétel: Zöldséges gombaleves zöldfűszeres, zabpelyhes palacsinta metéltel
Főétel: Zabos céklafasírt, paprikamártás ágyon, bulgurral és burgonya prószával
Desszert: Stíriai metélt fűszeres almapürével