A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
Baranya Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet
![](https://bv.gov.hu/sites/default/files/szabo_andras.jpg)
2024. március 5-7-e között kilencedik alkalommal került megrendezésre Budapesten a Közétkeztetési Szakácsverseny, melyen a II. Agglomeráció csapata a kiváló „ezüst fokozatot” szerezte meg.
A csapat tagjai:
- Gadánecz András bv. törzszászlós, a pécsi intézet élelmezésvezetője, aki csapatirányítóként szerepelt versenyen
- Majdán Bálint bv.őrmester, a székesfehérvári intézet élelmezésvezetője
- Bóna Miklós bv. főtörzszászlós, a kaposvári intézet élelmezésvezetője
- Kovács Miklós bv. törzsőrmester, a kalocsai intézet élelmezésvezetője voltak.
A versenyen kiemelt szakmai terület az alapanyagismeret, élelmiszerbiztonság, élelmiszerhigiénia, a korszerű ételkészítési technológia, a minőség és a fenntarthatóság, a pazarlás megelőzése. A szakácsverseny fő védnöke Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke volt. A 29 induló csapatból a 2023 májusi selejtezőt követően a döntőbe 12 csapat jutott be.
A megmérettetés fő témájaként a fenntarthatóság jegyében, a húsmentes ételek szerepeltek. A versenyzők fő feladata egy háromfogásos, húsmentes felnőtt menü elkészítése volt, aminek nyersanyag költsége 850 Ft/adag. A versenykiírás szerint a kötelező alapanyagok hazai, feldolgozatlan élelmiszerek lehettek. Kötelező alapanyag felhasználás meghatározásra került, melyek a következők voltak:
- Mélyalmos tyúktojás
- Félzsíros rögös túró
- Tisztítatlan cékla
- Friss jonatán alma
A négy fős csapat a meghatározott szabályok alapján a következő menüt állította össze:
- Előétel: Zöldséges gombaleves zöldfűszeres, zabpelyhes palacsinta metélttel
- Főétel: Zabos cékla fasírt, paprikamártás ágyon, bulgurral és burgonya prószával
- Desszert: Stíriai metélt fűszeres almapürével
A versenyzőknek a főzés közben sztárséfek, hazai és nemzetközi versenyek győztesei adtak tanácsot, ami számukra egy életre szóló, meghatározó élmény és szakmai fejlődés volt.
Gratulálunk a csapat helyezéséhez és további sok sikert kívánunk nekik!