A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
Váci Fegyház és Börtön

A Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén X. alkalommal hirdette meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára. A Váci Fegyház és Börtön csapata ismét részt vesz a megmérettetésen, Intézményi felnőtt közétkeztetés kategóriában. A „Vácziak” jól szerepeltek az elődöntőn, magas pontszámmal jutottak be a verseny döntőjébe.
A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése. Minden kategóriában elvárás, hogy az egyik fogás, amelybe a desszert nem számít bele, húsmentes étel legyen. A szervezők a kötelező alapanyagokat is meghatározták: Makói vöröshagyma, sárgarépa, zeller, zöldpaprika, paradicsom, tejföl, mélyalmos tojás, szilva. További kötelező elem volt még, hogy minden csapatnak gulyáslevessel kell előállnia, ám ezen túl az ételek összeállításának csak a versenyzők kreativitása szabott határokat. A váci csapat a tavalyi évhez hasonlóan idén is teljesen vegetáriánus menüt állított össze, hirdetve, hogy a húsmentes ételek is lehetnek finomak, kiadósak és táplálóak.
A „Váczi” menüsor az alábbi volt:
Lila álom ( a BV-sek hamis gulyáslevese lilaburgonyával)
Zöldségek szimfóniája (zabtekercs zöldségekkel töltve, tejszínes lecsókrémmel és zöldborsó variációkkal tálalva)
Szilva és tejföl házassága (tejföl mousse fahéjas szilvazselével, mandulás ropogóssal és kakaós piskótával)
Az elődöntőben a csapat komolyan, de jó hangulatban dolgozott, feszesen tartották az időbeosztást és minden apró részletre odafigyeltek. A munkájuk és az ételek minőségét a zsűri 86 pontra értékelt, mely magasan a döntőbe jutás ponthatára felett van, így magabiztosan jutottak tovább. A végső megmérettetés várhatóan 2026 márciusában kerül megrendezésre, így elegendő idő áll a csapat rendelkezésére felkészülni, az elhangzott kritikákat feldolgozni és tökéletesíteni a menüsort.
Az intézet személyi állománya gratulál a kimagasló eredményhez!











