A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
Váci Fegyház és Börtön
A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által hirdetett Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntője 2023. október 28-án került megrendezésre Budaörsön. A megmérettetésen több büntetés-végrehajtási intézet is képviseltette magát, köztük a Váci Fegyház és Börtön csapata, amely a nyolcadik helyet szerezte meg, így kollégáink részt vehetnek a döntőben 2024 tavaszán.
„Vácziak” névvel négy kollégánk alkotott csapatot a versenyre, a selejtezőt és a felkészülési időszakot követően lelkesen és magabiztosan vágtak neki az októberi elődöntőnek. Az elkészítet menü a következő ételekből állt: sült-cékla krémleves hidegen, barna csiperkegombás túrógombóccal; sütőtökös, vöröslencseragus rakott tészta, diós pestoval; almás sütemény, karamell öntettel. Kollégáink elmondása szerint a főzés bár feszített tempóban, mégis jó hangulatban telt és minden szakács kiváló teljesítményre törekedett. Sokat köszönhetnek a csapat irányítójának is, aki végig összeszedetten, következesen vezette a főzést, kontrollálta az idő kihasználását és kézben tartotta a munkafolyamatokat, bár csak képletesen, hiszen az ételek elkészítésében nem vehetett részt. Az elkészült menüket öt főből álló kóstoló zsűri értékelte, ezen kívül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kollégái a teljes főzés alatt figyelték és pontozták a higiéniát, a munkafolyamatokra vonatkozó előírások betartását, az alapanyag kihasználás optimalizálását. A váci csapat végül nyolcadik helyen jutott be a döntőbe, mely egyben a büntetés-végrehajtási szervezet legjobb eredményét jelenti.
A „Vácziak” a megmérettetés tapasztalatait kiértékelik a döntőre való felkészülés során. Tervezik, hogy finomítanak a nyersanyag kalkuláción és a próbafőzések során tökéletesítik a munkafolyamatokat, valamint a csapatmunkát.
Köszönik a felkészítésben nyújtott mentorálási tevékenységet Zsolnay Gábor mesterszakácsnak, aki tudásával és szakértelmével segítette a munkájukat!
Gratulálunk kollégáinknak az elért eredményhez!