A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
Váci Fegyház és Börtön

A Váci Fegyház és Börtön fogvatartotti állományából tizenkilenc fő vesz részt szakács tanfolyamon, a vizsgákra ez év májusában és júniusában kerül sor. A fogvatartottak motiváltan készülnek a vizsgákra, melyhez minden segítséget megkapnak oktatóiktól.
A tanfolyam 2022 szeptemberében kezdődött a Váci Fegyház és Börtönben, az képzést a Váci Szakképzési Centrum Király Endre Technikum és Szakképző Iskola biztosítja, az elméleti oktatást az iskola tanárai hajtják végre. A tananyag igen összetett, széleskörű ismeretanyagot sajátítanak el a szakmáról, mely magába foglalja az ételkészítési ismereteket, nyersanyag és alapanyag ismereteket és a szakmai számítást is.
A gyakorlati oktatás az intézet konyhájában valósul meg, ahol a szakmai ismereteket az intézet képzett szakembere adja át a beiskolázott fogvatartottak részére. A tanfolyam célja segíteni a fogvatartottak reintegrációját egy versenyképes szakma megszerzésével. A szabadulást követő időszakban a munkaerőpiacon való elhelyezkedésnek kiemelkedő szerepe van, melyhez nagyban hozzájárul a szakképesítés és az adott szakmában megszerzett gyakorlati tapasztalat. Az oktatás alatt elsajátíthatják a legmodernebb konyhatechnológiai megoldásokat, gyakorolják a hatékony munkaszervezést és az ízléses tálalást is. A beiskolázott fogvatartottak nagy része jelenleg is az intézeti konyhán dolgozik, így a gyakorlati képzésen túl a mindennapos feladataik végrehajtása során is szert tesznek olyan ismeretekre, melyekkel a szakmai tudásbázisukat gyarapítják. A gyakorlati képzést vezető kolléga napi kapcsolatban áll a résztvevőkkel, az oktatáson kívül is iránymutatást adva szakmai kérdésekben.
A vizsgafeladat egy négyfogásos menü elkészítése lesz, mely levesből, előételből, főételből és desszertből áll. A fogvatartottak maguk állítják össze a vizsgamenüt a megadott nyersanyagkosárból választott alapanyagok felhasználásával. A gyakorlati oktatáson a vizsgamenük elkészítése is megtörténik, szakember irányításával tervezik meg a végrehajtandó feladatok priorizálását az ételek elkészülési ideje alapján, figyelembe véve az alkalmazott konyhatechnológiai módszereket, majd önállóan végzik a főzést. A kóstolás közösen zajlik, az oktató értékeli a munkafolyamatok végrehajtásának minőségét és felhívja a figyelmet az esetleges hibákra.
A fogvatartottak rendkívül motiváltak, lendületesen készülnek az előttük álló vizsgákra, oktatóik elégedettek a teljesítményükkel és a szakmai fejlődéssel, amit a két éves képzés alatt elértek.