A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
Váci Fegyház és Börtön
A Közétkeztetési Szakácsverseny márciusi döntője hamarosan elérkezik, a váci csapat ismét próbafőzéssel gyakorolt a megmérettetésre, az elkészült ételeket ezúttal a személyi állomány széles köre kóstolhatta meg.
A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által hirdetett Közétkeztetési Szakácsverseny döntője március elején lesz, amire rendkívül motiváltan készülnek kollégáink. A „Vácziak” a verseny elődöntőjében a legjobb eredményt elért büntetés-végrehajtási csapat volt, szeretnének a döntőben is kimagasló teljesítményt nyújtani, ezért komolyan veszik a felkészülést. A próbafőzések során összecsiszolódik a csapat, gyakorolják a munkafolyamatok hatékony összehangolását és az elkészült ételek közös kóstolása, értékelése is segíti a fejlődésüket. Emellett azért is fontos volt a gyakorlás, mert a korábbi főzések során tíz főre készítették el a versenymenüt, ellenben a döntőben harminc adagot kell lefőzniük és kitálalniuk.
A gyakorlás színtere ismét a Váci Fegyház és Börtön konyhája volt, ahol minden eszköz és gép a csapat rendelkezésére állt ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan dolgozzanak. Az elődöntőben főzött receptúra némiképp finomításra került, ennek oka a zsűri észrevételeinek és a csapattagok ötleteinek beépítése, a harmonikusabb ízvilág megteremtése, valamint a koncepció közétkeztetésben való egyszerű megvalósíthatósága volt, mely szintén fontos szempont az értékelés során.
A csapat a főzés alatt igyekezett minden, a zsűri által megfogalmazott kritikát szem előtt tartani, különösen figyeltek a helyes konyhatechnológiai eljárások alkalmazására és arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a kivitelezés során. A munkát a csapat mentora is figyelemmel kísérte, tudása és szakértelme nagy segítség volt kollégáinknak. A kóstolást követően is megosztotta benyomásait az elkészült ételekről, útravalóul tanácsokkal látta el a csapatot a döntőre vonatkozóan.
Az elkészült ételek az intézet dísztermében kerültek kitálalásra, ahol az állomány már izgatottan várta, hogy megkóstolhassa a menüt:
- Sült-cékla krémleves hidegen, barna csiperkegombás túrógombóccal
- Sütőtökös, vöröslencseragus rakott tészta, diós-mézes zöldfűszeres krémmel
- Almás sütemény, karamell öntettel
Munkatársaink körében nagy sikert arattak az ételek, reményeink szerint a verseny utolsó megmérettetésén is kiválóan teljesítenek majd a „Vácziak”, amihez sok sikert kíván a Váci Fegyház és Börtön teljes személyi állománya!