A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
Váci Fegyház és Börtön
![](https://bv.gov.hu/sites/default/files/nagy-jozsef_0.jpg)
A Közétkeztetési Versenyen kapott díjat felhasználva a szakmai továbbképzésen vehettek részt kollégáink, ahol vegán éttermi tészta ételek elkészítését sajátították el.
A „Vácziak” csapata 87,42 ponttal, ezüst minősítést szerzett a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által hirdetett Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében. A csapat teljesítményét több különdíjjal és nyereménnyel jutalmazták, ezek közül az egyik a METRO jóvoltából biztosított kurzus volt. A csapat díjmentesen részt vehetett egy szakmai továbbképzésen, ahol a vegán ételek népszerűsítésének jegyében zajlott a főzés, növényi nyersanyagok felhasználásával.
A kurzuson állati eredetű alapanyag mentes menüsor elkészítését sajátította el a csapat, az ételek központi eleme a köles felhasználása volt, mely tökéletes alapanyag a túró helyettesítésére.
Kollégáink édes és sós változatban is elkészítették a kölesgombócot: tálaltak vargányás kölesgombócot rukkolasalátával, fermentált zöldségekkel és gombaolajjal, illetve édes kölesgombócót pankómorzsában, balzsamos sült eper öntettel. Desszertként vargabéles került a tányérra, ribizlimártással, melynek elkészítése során szintén kölessel helyettesítették a túrót.
A csapat lelkesen vett részt a kurzuson, az elsajátított szakmai ismeretek nagyban hozzájárulnak a szakmai fejlődésükhöz, emellett a különleges receptúrák ízharmóniája is elnyerte a tetszésüket.